Logistieke innovaties bij Julius van der Werf

De afgelopen jaren heeft tegelgroothandel Julius van der Werf flink geïnvesteerd in logistieke innovaties. Zo is het digitale bestel- en voorraadsysteem Artinfo ontwikkeld. Ook zijn het magazijn en distributiecentrum uitgebreid, met onder andere nieuwbouw en een automatische inpakstraat. Menno Poelstra, financieel directeur bij Julius van der Werf, legt uit hoe logistieke innovaties bijdragen aan een optimale service voor klanten.

Groeiende vraag

“Julius van der Werf is een tegelgroothandel in Sneek en wij zijn sterk in het leveren van tegels uit de hele wereld. Die leveren wij met name aan de detailhandel in heel Nederland. Door de groeiende vraag kregen we te maken met logistieke uitdagingen op de expeditie. Met name aan het eind van de middag, wanneer pallets met tegels gereed worden gemaakt voor transport naar klanten. Daarvoor hebben we een slimme oplossing toegepast,” zegt Menno Poelstra.

Optimaal logistiek proces

Deze oplossing bestaat uit een automatische inpakstraat waarop alle pallets machinaal ingepakt, gewogen en van een etiket voorzien worden. De printer voor deze etiketten werd ontwikkeld door Weber Marking Systems. “De specifieke uitdaging in dit project was de grote diversiteit aan pallets; de hoogte loopt uiteen van 20 cm tot 1.60 m. Dat kon niet met een standaard oplossing,“ zegt Menno Poelstra. In onderstaande video kunt u het geoptimaliseerde logistieke proces bekijken.

Daarnaast wordt voor verzending van elke pallet een foto gemaakt. De foto wordt gekoppeld aan de zendingsinformatie. Deze informatie is voor klanten zichtbaar in het digitale bestel- en voorraadsysteem Artinfo. Menno Poelstra ligt toe: “Zo kunnen klanten precies zien welke producten op welke pallet verpakt zijn.”

Snel en efficiënt laden

Het geoptimaliseerde logistieke proces zorgt ervoor dat de pallets sneller, 100% waterdicht, worden ingepakt en klaargezet voor transport naar klanten. Daarnaast wordt er de nodige tijdswinst behaald doordat de route-volgorde van de pallets op het etiket wordt geprint. Hierdoor kunnen de expeditie medewerkers snel en efficiënt laden. Voor klanten heeft dit als voordeel dat orders die voor 14.00 uur worden geplaatst de volgende werkdag kunnen worden geleverd.

Huisbeurs 2020: een kijkje achter de schermen

De Julius van der Werf Huisbeurs vindt plaats van maandag 23 t/m donderdag 26 maart 2020. Tijdens deze vakbeurs krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen in onder andere het magazijn en distributiecentrum. Daarnaast worden de nieuwste collecties en de nieuwe showroomconcepten geïntroduceerd tijdens dit toonaangevende evenement.